T. Rex schranste

Een ontdekt skelet van Daspletosaurus een lid van de Tyrannosauridae onthulde gedeeltelijk verteerde resten van een jonge hadrosauride. Volgens David Varricchio van het Museum van de Rockies van de Montana State University waren jonge eendesnavel dinosauriers een gemakkelijke prooi voor Daspletosaurus, deze vondst ondersteund de veronderstelling dat tyrannosauriden actieve jagers waren.

De jonge hadrosaurus was gebaseerd op de botten, overigens de eerste duidelijk geidentificeerde maaginhoud van een tyrannosauride ongeveer 3 tot 6 meter groot.Dit bewijst dat een lid van de Daspletosaurus familie is geassocieerd met de gedeeltelijk verteerde botten van een jonge hadrosaurier.

De hadrosaurus botten waren op de zelfde wijze gecorrodeerd als botten die worden blootgesteld aan de maagsappen van moderne dieren, een mogelijk bewijs dat ze naar binnen zijn geschrokt en maar gedeeltelijk verteerd.

Paleontologe Karen Chin (zie ook Steve Brusatte’s portretten van paleontologen) van de  U.S. Geological Survey versterkte de bevindingen van Varricchio toen ze tijdens de SVP bijeenkomst vertelde over de ongewone inhoud van een tyrannosauride coproliet van zuidelijk Alberta welke ongeveer 63 centimeter lang en waarschijnlijk afkomstig was van of Daspletosaurus of Albertosaurus, beide tyrannosauriden.

In de hoop vond Chin gefossiliseerde spierweefsels afkomstig van de prooi van de maker van de coproliet, maar daarbij bevonden er zich ook botten van een jonge dinosaurier in. Het is ook voor het eerst dat iemand delicate spier structuren vind in een dinosaurus coproliet.

Haar verklaring voor deze zeldzame vondst is dat de spierweefsels niet volledig waren verteerd. Net zoals leeuwen en andere moderne jagers schrokte tyrannosaurus teveel vlees in een keer naar binnen waardoor dat niet goed kon worden verteerd.